Грийн Лайф - строителят, който лиши стотици хора от жилища, за които са чакали години

Грийн Лайф (ГРИЙНЛАЙФ ЕАД) е един от най-големите и известни строителни холдинги в България. Фирмата е собственост на Николай Пехливанов, който влиза в политиката през 2009 г., като става депутат в 41-ото Народно събрание с листата на "Атака", а през май 2017 г. е назначен за областен управител на София от премиера Бойко Борисов. Green life има почти 20годишна история и множество реализирани проекти в различни направления - градски имоти, ваканционни имоти и др.

Човек би очаквал, че такава голяма фирма с дългогодишна история би била сигурен партньор за покупка на апартаменти "на зелено" (жаргон за купуване на имот чрез предварителни договори). Това очевидно е и мнението на стотици софиянци. За съжаление обаче те остават излъгани.

В началото на 2022г започват да се появяват множество сигнали в социални медии, форуми, онлайн издания на вестници и т.н., че ГрийнЛайф привиква клиентите си на срещи за да иска индексиране на цените на имоти по вече сключени предварителни договори и то без същите да съдържат подобна клауза. От Green Life очевидно няма официални документи или кореспонденция. 

Към момента има информация за такава тактика, прилагана от Грийн Лайф за комплекса им Нова Дружба. Същия инвеститор има много други комплекси в столицата, като например 1 Home, 80 Tintyava | 80 Тинтява и др.

Тактиката, която използват е да звънят на хората по отделно и да изискват вдигане на цените с оправдание, че "себестойността на проекта се е променила". Нямат обявени дъщерни фирми в несъстоятелност, както и призната от съда стопанска непоносимост. Как и защо по-точно трябва да бъде понесена тежестта за тяхната по-малка печалба от клиентите им остава загадка.

Грийн Лайф очевидно не желаят да оставят следи от тези преговори, тъй като няма нито един човек получил официално писмо или имейл за въпросната индексация. Причината е очевидна - големият строителен холдинг и неговите управители са наясно, че ако това се случи ще бъдат подведени под съдебна отговорност и клиентите им ще могат да искат от съда да наложи възбрана върху апартаментите обект на договора. 

На всички интересуващи се от сектора на недвижимите имоти им е ясно, че строителните материали поскъпват през 2021г под влиянието на процесите свързани с пандемията от коронавирус. Още в есента на 2021г се появяват слухове, че строители ще започнат да искат индексация на проекти на зелено за да компенсират тази загуба. 

Поради факта, че това се случва за първи път в модерната история на държавата ни много адвокати не са сигурни дали строителните фирми като Грийн Лайф имат право да предприемат подобни стъпки. Мненията варират от защита на строителите чрез използването на клаузата в ЗЗД за изработка и приравняването на предварителния договор за строителство към нея до пълно отричане на възможността на фирмите да индексират цени по вече сключени договори без да има отсъдена от съда стопанска непоносимост.

Очевидно е, че това ще бъде проблем, за който тепърва съдилищата ще трябва да се произнасят.

Това, което обаче отличава Грийн Лайф, е начинът по който те искат тази индексация и безкрупулното им отношение към клиентите. 

В социалните мрежи виждаме множество оплаквания от "сенчестите" методи на фирмата. Сред тях са:
- Категоричният отказ от официална кореспонденция
- Твърдене, че ако клиентите си искат парите ще им бъдат дадени такива без неустойки (независимо от уговорените такива в договора)
- Отказ от показване на документи, удостоверяващи поскъпването на материалите и нуждата от индексация
- Когато клиентите си искат дадените вече пари им се казва, че ще чакат 1 или 2 месеца ОСВЕН ако не подпишат анекс към договора, според който се отказват от неустойките.

Ако направим по-дълбок анализ на мненията на хората в различни групи и форуми (защото все още няма официална информация от съдилища или от фирмата), ще разберем и че Green Life прибягва до прехвърляне на някои от апартаментите, предмет на вече сключени договори на други свои дъщерни дружества. 

Очевидна е целта на строителната фирма да се предпази от възбрани върху имотите, както и да намали имуществото на ООД-то, собственик на сградата, поради страх от съдебни искове за обезщетение.

Множество клиенти на фирмата получават и мистериозен имейл (първия официален такъв), в който Грийн Лайф едностранно прекратява договора си с тях без да има каквото и да е неизпълнение от страна на клиентите. Ето един примерен такъв имейл от клиент, чието име бяхме помолени да остане анонимно:
Естествено, очевидно компанията е добре подготвена за последиците от подобни действия и след проверка в публичните регистри клиентите разбират, че техните имоти вече не са собственост на дружеството "Грийнлайф Плейс ЕООД", а на новосъздаденото дружество "Грийнлайф Форест ЕООД". 

Само времето ще покаже дали българската общественост и съдилища ще оставят подобен корпоративен произвол, напомнящ по-скоро на едни отминали времена да бъде толериран.

До тогава обаче - клиентите на Грийн Лайф ще трябва да се задоволят, че или ще дадат до 25% повече за жилището си, или ще са дали безлихвен заем на фирмата.
Споделете в социалните медии:

Уебсайтове и бази данни изполвани като източници (този списък не претендира да е изчерпателен):

  • facebook.com (публични и частни групи)
  • ​investor.bg
  • ​имотен регистър
  • ​търговски регистър
  • ​​bgonair.bg
  • ​marica.bg
  • ​capital.bg
  • ​fakti.bg
Нищо написано в сайта не трябва да се приема като безспорна истина. Целта на написаното е единствено посочване на факти и мнения, събрани от множество източници. Собственикът на сайта не носи отговорност за тях и тяхна достоверност. В сайта може да бъде добавяна информация, когато има нова такава. Сайтът и притежаващата го организация не носят отговорност за неактуалността на данни, предоставени от трети лица или навременното добавяне / премахване на такива. Сайтът и собственикът му не претендират за никаква собственост / права върху брандът / марката грийн лайф / green life city home